Din activitatea Băleni, Dâmbovița

activitatea baleni

Activitatea de legumicultori din tată-n fiu

Activitatea economică principală a locuitorilor comunei Băleni o reprezintă agricultura, comuna fiind o importantă zonă legumicolă a ţării. Mulţi oamenii deţin solarii, care se construiesc tot în Băleni, din tablă galvanizată şi folie protectoare împotriva rafalelor de vânt. Majoritatea oamenilor cultivă o gamă variată de legume şi verdeţuri: morcovi, pătrunjel, păstârnac, sfeclă roșie, ridichi negre, ceapă de apă, ardei gras, ardei capia, gogoșari, ardei iute, vinete, roșii, varză albă, varză roșie, conopidă, dovlecei, gulioare, gulii, praz, țelină, ridichii de lună, salată, lobodă, ștevie, ceapă verde, spanac, usturoi verde, varză timpurie, fasole boabe, fasole păstăi, fasole verde, gogonele, ceapă arpagic, mazăre, cartofi, răsaduri, mărar, leuștean, frunze de țelină, cimbru, brocoli, tarhon, coriandru, rozmarin, hrean. Localnicii îşi vând produse în târgurile săptămânale ce au loc în comună, la târgul de Drăgaică sau cel de Sfântul Dumitru sau au contracte cu diverse magazine de produse alimentare.

O altă activitate importantă este creşterea animalelor, în special a oilor, a caprelor şi a vacilor, din al căror lapte se face brânza. Brânza se face cu cheag din comerț. Produsele se fac fie pentru consum propriu, fie pentru comercializare în cadrul unor rețele informale din comună, fie la târguri. O parte a populației lucrează şi în domeniul construcţiilor, al transporturilor şi al comerţului alimentar.

În comună mai există câţiva meșteșugari – lingurari, îndeletnicere preluată de la părinți. Pe cozile lingurilor sunt aplicate desene cu roşu şi verde cu un puntar. Oamenii vând lingurile direct din atelierul din propria gospodărie, iar uneori  le dau negustorilor care vin să le cumpere. Înainte lingurarii se ocupau și de comercializare, însă treptat au renunțat la această etapa a meșteșugului.

Cojocăritul era o altă meserie ce se practica în Băleni. Pielea era mai întâi cârnoită, se punea sare şi era împachetată şi apoi tăbăcită. După acest proces, pielea putea fi transformată în cojoace şi căciuli. În comună au existat de asemenea și dogari. Butoaiele erau făcute din lemn de stejar, care trebuia uscat un an de zile pentru că altfel lemnul se umfla şi curgea. Existau oameni care făceau împletituri de răchită şi confecţionau mături. Din rachită se făceau în general coşuri, primăvara şi vara, pentru că toamna şi iarna răchita se ţinea înmuiată ca să poate fi împletită. În Băleni mai există câţiva fierari care potcovesc caii celor din comună.


Etichete: activitatea baleni, agricultura ;i activitatea baleni, pamantul si activitatea baleni sarbi